Peynir herkes tarafından çok sevilen ve özellikle sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi haline gelen bir süt ürünüdür. Türkiye'deki peynirler arasında tulum peynirinin özel bir yeri vardır. Yemeklerde, meze olarak, sandviçlerde sıkça tüketilen çok besleyici ve lezzetli tulumun en bilinenlerinden biri Bergama tulum peyniridir. Üretim tarihinden itibaren en az 120 gün olgunlaştırılarak lezzetine lezzet katılan tulum peyniri enerji değeri yüksek ve fosfor, demir, protein ile kalsiyum yönünden zengin bir besindir. Peynirin kemik sağlığının korunmasından diş çürüklerinin engellenmesine, içerdiği B vitaminleri kompleksi sayesinde beyin ve zihin sağlığından kanserin önlenmesine kadar bir çok konuda sağlığımıza destek sağladığına inanılmaktadır.
Her gün bir kibrit kutusu (60 gram) tulum peyniri yemenin yararları:
- Vücudun kalsiyum ihtiyacının %30 civarında bir kısmını karşılar. Bu sayede de kemiklerin güçlenmesine destek vererek, kemik erimesini (osteoporoz) engelleyebilir.
- Ek olarak kalsiyum tüketiminin kolorektal kanser riskini azalttığı düşünülmektedir.
- Hamilelikte vücudun ihtiyaç duyduğu kalsiyum için çok değerli bir kaynaktır. 1 kilogram tulum peynirinin yaklaşık 6-8 litre sütten elde edildiği düşünüldüğünde bunun değeri daha iyi anlaşılabilir.
- Keza Ph seviyesini kontrol ederek diş minesine destek olabilir, çürük ve plak oluşumunu engelleyebilir. Bazı dişçiler yemeklerden sonra küçük bir parça peynir yemeyi önerebilirler.
- Sinir sistemine desteğiyle belleğin güçlenmesini sağlayabilir.
- Şeker hastalığı ve diyabete karşı koruyucu olabilir.
- Kalp hastalıkları riskini azaltabilecek kadar güçlü bir antioksidan etkileri olduğu düşünülmektedir.
- Düzenli kilo verdiren tüm diyet listelerinde mutlaka peynir bulunur.
- Bağışıklık sistemini güçlendirebilir.
- Çocuklarda boy uzamasını ve sağlıklı bir iskelet ve kas sistemini destekleyebilir.
- Tükürük salgısını uyarabilir.
- Meme kanseri, prostat kanseri ve mide kanserine karşı koruma sağlayabilir. Kötü huylu tümörlerin oluşumunu yavaşlatabilir.
- Yüksek tansiyona iyi gelebilir. Kolesterol ve kan basıncını düzene sokmakta destek olabilir.
- Göz, saç ve cilt sağlığında destekleyici olabililr.
- Probiyotik bağırsak bakterileri sayesinde bağırsak florasını destekleyebilir.
- Zihin yorgunluğu ve strese karşı destek olabilir, uyku sorunlarını çözmekte faydası olabilir.
- Mikrobik enfeksiyonlara karşı etkili olduğu ve ishali engellediği düşünülmektedir.
- Kronik bronşite karşı destekleyici olabilir.
- İçerdiği protein, yağ ve kolesterol ile vejeteryanlar için hayati öneme sahip bir gıda maddesidir.
Ancak:
- Peynir tüketirken tuz (sodyum) oranına dikkat etmek gerekir, çok tuzlu peynirler tansiyonu yükseltecektir.
- Hassasiyeti olan kişilerde zaman zaman migreni ya da alerjileri tetikleyebilir.
- Laktoz intoleransı olan kişiler peyniri daha rahat tüketebilirler, çünkü peynirin yapımında kullanılan enzimler ve bakteriler aynı zamanda sütteki laktozun da bir kısmını parçalayarak hassasiyeti azaltacaktır.
Pastörize inek sütü, peynir mayası ve tuz haricinde hiçbir katkı maddesi içermeyen doğal, tam yağlı tulum peynirimiz sofralarınıza güzellik katacak.
1 porsiyon (60g) Ak-Du Tam Yağlı Bergama Tulum peynirin besin değerleri ve günlük ihtiyacı karşılama oranları
Enerji: 219kcal %11
Yağ: 18,3g %26
Doymuş Yağ: 11g %55
Şeker: 0,4g %0
Tuz: 1,8g %30
Protein: 13,5g %27
Lif: 0,3g %0
Değerler 2000 kcal/gün diyet üzerinden hesaplanmış olup, cinsiyete, yaşa, fiziksel aktiviteye ve diğer faktörlere göre değişiklik gösterebilir.
Bu eşsiz lezzeti hemen sepetinize ekleyebilir, Hanif Pehlivanoğlu Online Mağazasından hızlı ve güvenli bir şekilde sipariş edebilirsiniz.