Balkovan Çam Balı (850 gram)
Çam balı, tüm ballardan çok farklı, özel bir bal çeşididir. Çiçek balı, arıların çiçekteki polen ve nektarı olgunlaştırarak ürettiği bir baldır. Çam balı ise Güney Ege ve Batı Akdeniz’de yetişen kızılçam üzerinde yaşayan Basra Böceği’nin salgısını kullanarak üretilir. Basra böceği (Marchalina hellenica) çamın öz suyunu emerek beslenir, posasını da tatlı bir madde halinde ağacın üstüne bırakır. Mineral ve antioksidan bakımından çok zengin olan bu salgı bal arısı tarafından olgunlaştırılarak çam balına dönüştürülür. Salgı balı olarak da bilinen çam balının en belirgin özelliği, kıvamının bozulmadan ve kristalleşmeden (karanlık ve serin ortamlarda) uzun süre saklanabiliyor olmasıdır. Rengi çiçek ballarına göre daha koyudur, tadında yoğun çam ve odunsuluk öne çıkar. Glikoz ve früktoz içeriği çiçek ballarına göre daha düşüktür; bu nedenle daha az tatlıdır ve boğazda yakıcı bir his bırakmaz. Çiçek balına göre 10 kat daha fazla miktarda enzim, aminoasit, mineral ve antioksidan içerir. Dünya çam balı üretiminin %90’ı Türkiye’de (gerisi Yunanistan'da), bunun da %80'i Muğla'da gerçekleştiriliyor.
Çam balı yaygın olarak kahvaltılarda tereyağlı/sade ekmek üzerine metal olmayan bir kaşıkla sürerek tüketilir. Ancak hardalla karıştırılarak elde edilen salata sosu ya da fırında pişecek et tavuk üzerine sürülen şekliyle tadanları çok şaşırtacaktır.
Çam balının diğer ballar ile karıştırılmaması gerekir çünkü fayda bakımından çok farklı özelliklere sahiptir:
- Ilık su içerisine karıştırarak tüketilmesi, mide rahatsızlıklarına iyi gelebilir ve açlık duygusunu önleyebilir.
- En hassas mideler dahi rahatça sindirebilir. Hazımsızlık yapmadığı gibi mide için tedavi edici olabilir. Helicobakterilere karşı etkili olabilir.
- Sindirim sisteminin ve florasının sağlıklı kalmasını destekleyebilir. İshali ve kabızlığı düzenleyebilir.
- Yüksek enerjisi ile yorgunluğun giderilmesine, halsizlik hissinin ortadan kalkmasına destek olabilir.
- Saç diplerini ve zayıf kökleri düzeltici etkiye sahip olduğu düşünülmektedir. Saçları besleyerek saç köklerinin güçlenmesine katkıda bulunabilir.
- Kan dolaşımını ve kalp ritmini dengeleyerek, yüksek tansiyonun düşmesine katkıda bulunabilir.
- Çam balı havadan nem çekme özelliğine sahiptir. Bu sayede içeriğinde bulunan özler, bir yarayı ve iltihabı çözerek hücrelerin yenilenmesini hızlandırabilir.
- Nezle, öksürük ve boğaz yanmalarına iyi gelebilir.
- Gözlerin daha iyi görebilmesine katkıda bulunabilir. Kuru göz sendromuna, gözlerdeki kaşıntıya ve bulanıklığa iyi geldiği düşünülmektedir.
- Bazı alerjik reaksiyonları önleyebilir ve alerji oluşumunun önüne geçebilir.
- Doğal ağrı kesici ve ağız/diş sağlığına destek olduğuna inanılır.
- Çocukların zeka gelişimine olumlu katkıda bulunduğuna inanılmaktadır.
Dikkat!
1 yaşından küçük bebeklere hiçbir bal türü kesinlikle yedirilmemelidir! Arılar çiçek polenlerini taşırken ortalama %8 civarında bir oranda “Clostridium botulinum” bakterisinin sporlarını da taşırlar. Bu bakteri balda gelişememesine rağmen uyur bir durumda balın içeriğine geçebilir. Yetişkinlerde bu balın yenmesi sorun yaratmaz. Gerek vücudun savunma sistemi gerekse midenin asitli ortamı, bu bakterinin zarar vermesine müsaade etmezler. Bebeklerde ise hem savunma sistemi yeterli gelişmemiştir, hem de mide hala ancak anne sütünü hazmedebilecek durumdadır. Yetişkinlerin aksine bebeklerin sindirim sisteminde botulizm sporlarını kontrol eden ve bakterinin çoğalmasını ve zehir üretmesini önleyen faydalı bakteriler henüz gelişmemiştir. Bu bakteri bebeklerde “Bebek Botulizmi” adı verilen tehlikeli bir zehirlenmeye neden olabilir. Zehirlenen bebek nefes alma ve yutkunma zorluğu çekebilir, kol, bacaklar ve boyunda güçsüzlük ortaya çıkabilir, ya da çok daha ciddi sonuçlara yol açabilir.
Bu eşsiz lezzeti hemen sepetinize ekleyebilir, Hanif Pehlivanoğlu Online Mağazasından hızlı ve güvenli bir şekilde sipariş edebilirsiniz.